Tarihçe

Köyümüzün eski adı 1928 yılı kayıtlarında Kurmanci'de "Atmanek susuzu" anlamına gelen Avtunne Atmankî olarak geçmektedir.

26.11.2021 188

Ağrı'nın en genç ve en küçük ilçesi olan Hamur ' un bilinen tarihi M.Ö. 14. Yüzyıl Dönemine kadar uzanır. Sırasıyla Huri, Pars, Bizans, Arap Abidesi ve yeniden Bizans hakimiyetinde olan Hamur, Malazgirt Savaşından sonra Türklerin toprağı oldu. Daha sonra bölgede Harzemşahlar, İlhanlılar ,Karaçobanlılar, Altınordulular, Celayirliler ve Karakoyunluların hakimiyeti tespit edilmektedir. O dönemde yukarı Murat bölgesinin en sağlam kalesi olan Hamur, Timurun Anadolu'yu istilasıyla Moğulların hakimiyetine geçmişse de 1421 Eleşkirt Savaşından sonra Timur istilasından kurtarılarak Karakoyunluların hakimiyetine geçmiştir. Yöre 1467 ' de Akkoyunlular, 1502 ' de Safaviler'in egemenliğine girmiştir. Şahismail yöredeki suni aşiretleri göçe zorlayarak şii'liği benimseyen Pozuklu Oymağını bölgeye yerleştirmiştir. 1478 ' de başlayan Osmanlı - Şafavi Savaşları sırasında Van Beylerbeyi Köse Hüsrev Paşaya bağlı eyalet askerleri Pozuklu boyu ve bunları koruyan İran güçlerini kovarak 1578 yılında Hamur yöresini Osmanlı topraklarına bırakmıştır.

Osmanlı yönetiminde iken önce Van eyaletine, 1864 idari taksimatından sonra Erzurum vilayeti Doğubeyazıt sancağına bağlı bir nahiye olan Hamur 1915 yılında Rus istilasına uğramış ve 14 NİSAN 1918 yılında Rus işgalinde kurtarılmıştır.

 Cumhuriyet döneminden önce Beyazıt vilayetine bağlı bir nahiye olan Hamur sırasıyla Van, Erzurum ve son olarak ise 1927 yılında Ağrı' nın il olmasıyla Ağrı' ya bağlanmış ve 1 NİSAN 1958' de de 7033 sayılı kanunla ilçe olmuştur.

Hamur ilçesi, Ağrı'nın güneyinde ve il merkezine 15 km uzaklıktadır. ilçe nüfusunun büyük çoğunluğu kırsal alanlara yerleşmiştir. ilçe ekonomisinde hayvancılık ön planda . İlçenin doğusunda Taşlıçay, Batısında Tutak, kuzeyinde Ağrı, güneyinde ise Patnos bulunmaktadır. Hamur'a bağlı 46 köy, 55 mezra ve 4 mahalle vardır. Köyler çoğunlukla ilçenin güney bölgesinde engebeli araziler üzerinde kurulmuştur. ilçenin güneyinde Aladağlar sıra halinde uzanmakta, batısından ise Murat Nehri geçmektedir.

Kaynak: http://www.hamur.gov.tr/hamur ^ Nişanyan, Sevan. IndexAnatolicus: Türkiye yerleşim birimleri envanteri. nisanyanmap.com